Η μεγάλης διάρκειας καραντίνα έχει αλλάξει πολύ την καθημερινότητά μας: την έχει κάνει πιο εσωτερική, με περιορισμένες δυνατότητες δια ζώσης κοινωνικοποίησης και με λιγότερες επιλογές ψυχαγωγίας. Ένα από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μας είναι η ενασχόληση με τις Τέχνες: να ακούσουμε αγαπημένη μουσική, να διαβάσουμε κάποια από τα βιβλία που στοιβάζονται στο κομοδίνο μας, να δούμε εκείνη την ταινία ή τη σειρά που θέλουμε καιρό και δεν προλαβαίνουμε.
🎬 Θα σας προτείνω λοιπόν τέσσερις μίνι σειρές του Netflix, οι οποίες κατά τη γνώμη μου προσφέρουν κάτι παραπάνω από (καλή) ψυχαγωγία. Πραγματεύονται με ελκυστικό τρόπο σημαντικά ζητήματα όπως την ψυχική ασθένεια, τους εθισμους, τις προσωπικές παλεις του ανθρώπου, τους ψυχολογικούς χειρισμούς προς ανήλικα και ευάλωτα άτομα, τον δρόμο προς την ελευθερία και την αυτοπραγμάτωση, τη διαφορετικότητα, τη γυναικεία χειραφέτηση, την τάση προς μια πιο συμπεριληπτικη κοινωνία.
(Ξέρω ότι δεν έχετε απαραίτητα ολοι-ες-α Netflix, ελπίζω πάντως να βρείτε-μεσω του φιλικού σας περιβάλλοντος ενδεχομένως-τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε κάποιες από αυτές τις σειρές. Εγώ πάλι δεν έχω τηλεόραση σπίτι, οπότε δυσκολεύομαι να προτείνω κάποια σειρά από όσες προβάλλονται στα ελληνικά κανάλια 🙂 )
🧕🏻 Ethos
Πρόκειται για την τουρκική μίνι σειρά που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο και έχει ήδη δημιουργήσει πολλές συζητήσεις στη γειτονική μας χώρα (και όχι μόνο). Μια χώρα που, παρά τις όποιες θρησκευτικές ή άλλες διαφορές, έχει πολλά κοινά με την Ελλάδα σε αρκετά επίπεδα.
Στη σειρά λοιπόν αυτή μπορεί να παρακολουθήσει κανείς ένα γαϊτανάκι χαρακτήρων που ναι μεν κατοικούν στην ίδια πόλη, έχουν όμως σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Διαφορετικές ηλικίες, ποικίλα κοινωνικά στρώματα και μορφωτικά επίπεδα, διαφορετικές αξίες. Θρησκόληπτοι άνθρωποι, αλλά και άνθρωποι που απεχθάνονται οτιδήποτε αφορά τη μουσουλμανική θρησκεία. Άνθρωποι που ασπάζονται το πατριαρχικό μοντέλο και άνθρωποι που το αμφισβητούν. Γυναίκες που κάνουν τον προσωπικό τους αγώνα για ελευθερία και χειραφέτηση. Άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από ψυχικές ασθένειες, έχοντας να αντιμετωπίσουν το “δίλημμα” θρησκεία vs επιστήμη ως θεραπευτικό μέσο. Επιστημόνισσες που οι προσωπικές τους αξίες τις μπλοκάρουν στην προσπάθειά τους να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Άνθρωποι που δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται και που πολλές φορές θα μας εκπλήξουν θετικά ή αρνητικά. Για μένα το Ethos είναι ένα μικρό διαμάντι.
🕎 Unorthodox
H σειρά αυτή έκανε μεγάλη αίσθηση κατά το πρώτο lockdown, παρόλα αυτά πολλά άτομα μου έχουν αναφέρει ότι ενώ θέλουν να την παρακολουθήσουν το έχουν πάει λίγο πίσω.
Η υπόθεση λίγο-πολύ γνωστή. Μια νεαρή κοπέλα, μέλος μιας Υπερ-Ορθοδοξης εβραϊκής κοινότητας της Νέας Υόρκης, η οποία νιώθει εγκλωβισμένη στον υπερσυντηρητικο μικρόκοσμο που ζει και σε ένα γάμο που απέχει πολύ από ό, τι είχε ονειρευτεί, αποφασίζει να δραπετεύσει σε μια άλλη ήπειρο και να κυνηγήσει την προσωπική της ελευθερία και χειραφέτηση. Το γεγονός ότι βασίζεται σε αυτοβιογραφικό βιβλίο κάνει τη σειρά ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.
Για μένα μεγάλη αξία έχει και το γεγονός ότι ανοίγει μια μικρή “χαραμάδα” προς την κοινότητα των Χασιδιστών Εβραίων, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να κατανοήσουμε κάποια πράγματα για την κουλτούρα τους. Προσωπικά είχε τύχει να ταξιδέψω μερικούς μήνες πριν παρακολουθήσω τη σειρά στο Ισραήλ και η αλήθεια ειναι ότι η συνάντηση (δε θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τη λέξη επαφή) με τους Ορθόδοξους και τους Υπερορθόδοξους Εβραίους που είδα σε πολλά σημεία των πόλεων με γέμισε με αντιφατικά συναισθήματα, τα οποία προσπάθησα να διερευνήσω αρχικά με τη βοήθεια ντοκιμαντέρ. Νομίζω πάντως ότι εν τέλει το Unorthodox αποτέλεσε για μένα μια πολύ βοηθητική πηγή κατανόησης κάποιων πραγμάτων. 🙂 
♟️ The Queen’s Gambit
Ίσως η δημοφιλέστερη σειρά των τελευταίων μηνών. Απόλυτα εθιστική (την είδα μέσα σε λιγότερο από δύο μέρες), με εξαιρετική αισθητική και μια καταπληκτική ερμηνεία από την πρωταγωνίστρια. Ίσως η πιο “ανάλαφρη” από όσες σας προτείνω σε αυτό το μικρό άρθρο, παρ’ όλα αυτά πραγματεύεται αρκετά σημαντικά ζητήματα: την πορεία μιας νέας γυναίκας προς τη χειραφέτηση, την προσπάθεια επιβολής της σε ένα καθαρά ανδροκρατούμενο περιβάλλον σε εποχές που η πατριαρχική νοοτροπία ήταν ακόμα πιο έντονη, την πάλη με τον εθισμό, τη δυσκολία της να δημιουργήσει σχέσεις εγγύτητας.
Το γεγονός ότι η πρωταγωνίστρια μεγάλωσε σε ένα αμερικάνικο ορφανοτροφείο της δεκαετίας του 1950 είχε ένα έξτρα ενδιαφέρον για μένα, καθώς έχω εργαστεί για έξι χρόνια στον τομέα της παιδικής προστασίας και θεωρώ χρήσιμη την απεικόνιση μιας τέτοιας εμπειρίας (και των συνεπειών της) με έναν τρόπο που απέχει αρκετά από την “καρικατούρα”, ακόμα κι αν μιλάμε για μυθοπλασία.
🧕🏻 Caliphate
Ακόμα μια ενδιαφέρουσα σειρά στο Netflix, αυτή τη φορά από τη Σουηδία. Μια σειρά που ασχολείται με τον isis την περίοδο της ακμής του (2015), με τον ισλαμικό εξτρεμισμο, με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν χαρισματικοί τζιχαντιστές για να χειριστούν, ενίοτε να σαγηνεύσουν και σταδιακά να ριζοσπαστικοποιήσουν έφηβες-ους και άτομα σε ευαλωτότητα. Σύμφωνα με μελετητές του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης και της ένταξης ατόμων σε εξτρεμιστικά κινήματα, η συγκεκριμένη σειρά προβάλει τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται με πολύ ρεαλιστικό τρόπο, χωρίς να λείπουν βέβαια και οι παραλείψεις/αστοχίες. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον δημιουργούν οι εναλλαγές στις τοποθεσίες, τους ήρωες και τις ιστορίες, καθώς η πλοκή λαμβάνει χώρα τόσο στη Σουηδία, όσο και στη Ράκκα, τη de facto πρωτεύουσα του “Ισλαμικού Κράτους” (τα γυρίσματα φυσικά δεν έγιναν εκεί, αλλά στη γειτονική Ιορδανία). Για μένα πρόκειται για σειρά must, λαμβάνοντας όμως πάντα υπόψη ότι δεν λείπουν οι σκληρές, πολύ βίαιες σκηνές. Δε δίνω καμία παραπάνω πληροφορία, παρότι θα είχε ενδιαφέρον, διότι δε θα ήθελα να χαλάσω το σασπένς αν θελήσετε να το παρακολουθησετε. 🙂
Εύχομαι να σας έδωσα κάποιες ιδέες!
Αν παρακολουθήσετε κάποια από αυτές τις σειρές θα χαρώ να μου πείτε τη γνώμη σας!
Αν πάλι τις έχετε ήδη δει γράψτε κάποιο σχόλιο με τις εντυπώσεις σας! 😊