Μία από τις πρώτες “τεχνικές” που μαθαίνει ένα άτομο που διδάσκεται δεξιότητες Συμβουλευτικής είναι η ενεργητική ακρόαση. Το πώς να ακούει δηλαδή “σωστά”, με ενσυναίσθηση και ενδιαφέρον τόσο για τον συνομιλητή του, όσο και για το περιεχόμενο της αφήγησής του.
Είναι πάντα ένα μικρό “σοκ” η εξάσκηση στην ενεργητική ακρόαση, ειδικά για νεαρά άτομα. Είναι ένα μικρό σοκ η συνειδητοποίηση των πραγμάτων που άθελά μας κάνουμε “λάθος”. Των περιπτώσεων που ακούμε χωρίς να αφουγκραζόμαστε. Των φορών που μπορεί να διακόψουμε τη συνομιλήτρια θεωρώντας ότι έχουμε κατανοήσει όσα έχει να πει και βιαζόμαστε να δώσουμε απάντηση. Των περιστατικών που δυσκολευόμαστε να σταθούμε στο βίωμα του ανθρώπου που μιλάει και γυρνάμε τη συζήτηση σε δικές μας εμπειρίες που σχετίζονται με αυτά που ακούμε.
Για αυτό μου έκανε πολύ νόημα αυτό το χαριτωμένο illustration από τη σελίδα just girl project. Επειδή τα tips που αναφέρονται είναι πολύ βοηθητικά και αποτελούν ένα μίνι μάθημα ενεργητικής ακρόασης.
Μερικά που μου άρεσαν πολύ:
• Περιμένουμε να ολοκληρώσει ο συνομιλητής αυτά που έχει να πει και μετά απαντάμε.
• Δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο το άτομο που συζητάμε μπορεί να νιώσει υποστήριξη και αυτοπεποίθηση.
• Αποφεύγουμε να μιλήσουμε για τα δικά μας, εκτός κι αν θεωρήσουμε ότι αυτό που έχουμε να μοιραστούμε είναι όντως βοηθητικό για τη συνομιλήτρια. Αλλιώς περιμενουμε να ολοκληρωθεί το θέμα που συζητάμε και ασχολούμαστε αργότερα με τους δικούς μας προβληματισμούς.
• Προσπαθούμε να μένουμε συγκεντρωμένα σε όσα μας λέει το άλλο άτομο. Το κινητό μας μπορεί να περιμένει, το ίδιο και το messenger, το ίδιο και το πώς τα πηγαίνει η νέα μας ανάρτηση στο instagram. 

Και ναι, όλοι μπορεί να κάνουμε λάθη πότε πότε. Εγώ σίγουρα κάνω.
Αλλά δεν το βάζουμε κάτω, συνεχίζουμε την προσπάθεια. Άλλωστε όταν έχουμε γνήσιο ενδιαφέρον για το άτομο με το οποίο μιλάμε αυτό φαίνεται κι ας μην είμαστε οι τέλειοι ακροατές. 


