📚Δευτέρα σήμερα, συννεφιά, ψυχρούλα, οι ιδανικές συνθήκες για διάβασμα.
👑Το βιβλίο “Περί του κοινωνικού status” του Αλαίν ντε Μποτόν εξετάζει, όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλό του, “ένα άγχος σχεδόν οικουμενικό, που σπάνια συζητιέται άνετα. Το άγχος μας για τη γνώμη που σχηματίζουν οι άλλοι για εμάς, για το αν μας θεωρούν πετυχημένους ή όχι, αξιόλογους ή αδιάφορους. Είναι ένα βιβλίο για την αγωνία της καταξίωσης”.
❗Η επιτυχία, η κοινωνική καταξίωση (όπως την ορίζει το κάθε άτομο) και η άντληση του σεβασμού ή και (ακόμα καλύτερα) του θαυμασμού από τους άλλους είναι ζητήματα που ταλανίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη μέσα στους αιώνες, ενώ το κυνήγι τους έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης φιλοσόφων, επιστημόνων, καλλιτεχνών.
🥇Ζούμε σε μια καπιταλιστική κοινωνία, με τα social media να πρωτοστατούν σε άτυπους διαγωνισμούς εντυπωσιασμού του ενός προς τον άλλο, δημιουργώντας σε πολλούς ανθρώπους μία αίσθηση σύγκρισης και αυτοϋποτίμησης. Προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε σε ανταγωνιστικότατα εργασιακά περιβάλλοντα, όπου η ενίσχυση του κύρους ενός επαγγελματία σα να χρειάζεται να έρθει σε αντιπαράθεση με εκείνο κάποιου άλλου για να “επικυρωθεί”.
🎭 Βιώσαμε μια καραντίνα όπου έβαλε πολλούς ανθρώπους σε μια διαδικασία ασυναίσθητου (ή και όχι) ανταγωνισμού σχετικά με το ποιός ήταν ο πιο δημιουργικός εν μέσω εγκλεισμού, ποιός διάβασε τα περισσότερα βιβλία, ποιά ολοκλήρωσε τη διατριβή της, ποιοί έκαναν καθημερινά γιόγκα και ποιός φούρνισε το πιο φωτογενές banana bread. Σε συνθήκες πανδημίας, με σημαντικότατη αύξηση των ψυχικών διαταραχών (αλλά και των υποτροπών αυτών) το άγχος γοήτρου απέκτησε άλλες διαστάσεις, το ίδιο και οι προσωπικές ανασφάλειες.
Όπως και να ‘χει, αποτελεί γεγονός πως το άγχος για το κοινωνικό μας status είναι υπαρκτό και μπορεί να αποτελέσει πηγή ιδιαίτερης ψυχικής δυσφορίας.
Αν θέλετε να διαβάσετε σχετικά με αυτό το ζήτημα, προτείνω να ρίξετε μια ματιά στο συγκεκριμένο βιβλίο (το οποίο να διευκρινίσω δεν είναι ούτε ψυχολογίας, ούτε αυτοβοήθειας. Είναι ένα βιβλίο κατά βάση φιλοσοφικό, με ιστορικά, κοινωνιολογικά και λοιπά στοιχεία, το οποίο μπορεί να μας κάνει να δούμε με μεγαλύτερη διαύγεια αρκετά σημεία που δυσκολεύουν τον σύγχρονο άνθρωπο).
💛 Θα κλείσω με ένα quote του Σαμφόρ (1795), το οποίο αλίευσα από το κεφάλαιο “Φιλοσοφία και Ατρωσία” του βιβλίου αυτού:
“Η φύση διόλου δε μου είπε: να μην είσαι φτωχός
και ακόμη λιγότερο: να είσαι πλουσιος•
όμως μου φωνάζει: να είσαι ανεξάρτητος”.
![FB_IMG_1605543052809[1427]](https://vnikolopoulou.gr/glegloos/2020/11/FB_IMG_16055430528091427.jpg)

